forum, fotoholizm, fotografia, obiektywy, forum

Obecny czas: Nie Wrz 05, 2010 4:16 am

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Canon Eos 350d - obiektyw
PostWysłany: Czw Wrz 03, 2009 3:58 pm 

Dołączenie: Czw Wrz 03, 2009 3:50 pm
Witam. Posiadam aparat Canon Eos 350d z obiektywem EFS 18-55 mm jednak nie jest on zbyt dobry do robienia portretów, fashion i glamour. Niestety, nie mogę przeznaczyć zbyt dużo pieniędzy na nowy obiektyw ale chciałabym się poradzić jaki, lepszy od mojego obecnego, mogę kupić najtaniej.
Chyba że są inne sposoby na polepszenie jakości zdjęć;)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Temat postu: Re: Canon Eos 350d - obiektyw
PostWysłany: Czw Wrz 03, 2009 9:08 pm 
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Sty 20, 2009 9:20 pm
najlepiej gdybyś napisała ile masz do wydania na obiektyw :) Ja sam zacząłem od zakupu 50 1.8 Canona do portretów jest od bardzo tani ale niestety ma swoje wady

PostWysłany: Pią Wrz 04, 2009 1:10 pm 

Dołączenie: Czw Wrz 03, 2009 3:50 pm
Mam do wydania niestety tylko 400zł. Nie jestem strasznie wymagająca, chce po prostu mieć lepszy obiektyw od tego, który mam obecnie bo nie jestem zbyt zadowolona ze zdjęć, szczególnie portretów. Często nie łapie ostrości a jest to dla mnie ważne. I chyba zdecyduję się na ten, który zaproponowałeś, bo ma dość przystępną cenę i czytałam o nim dużo opinii. Większość jego właścicieli jest zadowolona. A ja dopiero zaczynam przygodę z fotografowaniem ludzi, więc na lepsze i droższe przyjdzie czas. Dzięki za radę:)

PostWysłany: Pią Wrz 04, 2009 1:31 pm 
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Sty 20, 2009 9:20 pm
czy 50mm f1.8 lepiej łapie ostrość od kitowego? hmmm osobiście powiedziałbym że jest równie wolny i równie często pudłuje, za to ma jedną ważną cechę przy portretach, obiektyw jest jasny (f1.8) co daje w miare ładny bokeh tak pożądany przy portretach :)
Mam ten obiektyw i osobiście nie polecam otwierać przysłony do tej wartości bo obraz jest mydlany, to raz, a dwa przy tak bardzo otwartej przysłonie wystarczy delikatny ruch ręką po ustawieniu ostrości i już mamy zdjęcie nie ostrę, jeśli będziesz pamietać o tym żeby domykać ten obiektyw do f2.2-2.8 to będziesz zadowolona z niego przez jakiś czas :)

PostWysłany: Wto Paź 06, 2009 9:52 am 

Dołączenie: Wto Paź 06, 2009 9:32 am
W tej kwestii poprę Łukasza. 50/1,8 to najlepszy z możliwych zakupów jeśli szukasz taniej i dobrej jakościowo portretówki :) Aczkolwiek z przyczyn czysto technicznych (aberracja chromatyczna, koma) polecał bym stosowanie tego szkła od przysłony 2,2 w górę :) 1,8-2,0 można potraktować jako bonus od Canona przeznaczony tylko do kiepskiego oświetlenia :)

PostWysłany: Nie Paź 25, 2009 7:05 am 

Dołączenie: Sob Paź 24, 2009 10:47 am
zawsze można poszukać czegoś używanego-ryzyko większe, ale czasem się może opłacić... :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość