forum, fotoholizm, fotografia, obiektywy, forum

Obecny czas: Nie Wrz 05, 2010 3:41 am

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Zenit XP
PostWysÅ‚any: Åšro Paź 28, 2009 6:54 am 

Dołączenie: Sob Paź 24, 2009 8:56 pm
Niedawno znalazłem w swojej szafie starego Zenitha 12XP. Przypomniały mi sie lata 90-te. Czarno białe klisze i pierwsze zdjecia. Chętnie popstrykałbym ta maszynką ale zastanawiam się czy w erze cyfrówek jest jeszcze sens. Do jakiego rodzaju zdjęć najlepiej wykorzystać taki antyk ?

Temat postu: Re: Zenit XP
PostWysÅ‚any: Åšro Paź 28, 2009 8:08 pm 
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Sty 20, 2009 9:20 pm
Ojjj jak najbardziej, ja uważam że warto czasami odkurzyć starego analoga ;)
Ja bym porobił jakieś potrety tym, na pewno po wywołaniu będą lepszej jakośći niż z cyfry ;) jakości obrazu ofcourse ;)

PostWysÅ‚any: PiÄ… Sty 22, 2010 8:05 am 

Dołączenie: Wto Gru 08, 2009 10:21 am
Miejscowość: Wrocław
Na pewno będą lepszej jakości, bo jak każde naciśnięcie spustu migawki potrafi kosztować czasem nawet 2zł* to każdy starannie myśli nad kadrem

*- popularny slajd, mój ulubiony Ektachrome firmy Kodak można nabyć za 'jedyne' 20-35zł
do tego trzeba doliczyć koszty wywołania slajdu w procesie e-6 które również oscylują w okolicach 20zł.
Dla pocieszenia - negatywy cz-b. kosztują przeciętnie od 8 do 15zł, a ich wywołanie od 3(większa ilość, jak się samemu robi) do 8zł

PostWysÅ‚any: Pon Kwi 12, 2010 6:14 pm 

Dołączenie: Pon Kwi 12, 2010 6:09 pm
Miejscowość: Szczecin
Zenitem to serio szkoda robić rolki aktualnie. Sam zacząłem na zenicie i ok, nie wstydzę się tego. Może tak dla tylko dla zabawy zrobić rolkę czy dwie ok.

Z kosztem nie jest tak źle, wiadomo trzeba kombinować. Slajdy można dostać za dyszkę (po terminie oczywiście), to samo dobre czarno-białe negatywy (typu hp5+ i w dodatku świeże, bądź z tegorocznym terminem) też po 10zł potrafią chodzić. Przy własnej chemii jeśli chodzi o cz-b to koszt wychodzi mały, do tego po 5zł można skanować na profesjonalnych maszynach (ludzie z całej polski oferują się na digarcie, jest wątek, można znaleźć kogoś ze swojego miasta albo wysyłać). Wywołanie koloru to koszt zazwyczaj z 5zł/rolka. A zwykłe c-41 można też dostać na allegro za grosze i nie mówię tu o kliszach rodem z tesco.

Słowem końca, jak się chce to można ;)

PostWysÅ‚any: Pon Kwi 12, 2010 7:02 pm 

Dołączenie: Śro Maj 20, 2009 4:23 am
Też znalazłem ostatnio 12XP w szafie, ale ma dziurkę w migawce:| W wolnej chwili postaram się jakoś załatać i przypomnieć sobie "stare czasy" (o ile skombinuje jakieś szkiełko na m42), ostatni raz używałem tego body podczas tranzytu Venus na tle tarczy słonecznej... czyli z 6 lat temu - koniecznie muszę znaleźć rolki z tej sesji... zeskanować i Wam pokazać, bo myślę, że to fajna ciekawostka:)

Pozdrawiam.

PostWysÅ‚any: Wto Kwi 13, 2010 7:25 am 
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Sty 20, 2009 9:20 pm
Paweł ja mam Heliosa jak cosik na m42 ;)

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość